i HEART u

Saturday, May 19, 2012

Ukhwah

bila dengan kawan kadang2 kita akan jadi diri kita sendiri
dan
kadang kadang jugak kita akan jadi orang lain
ni bagi pendapat aku la
pendapat orang lain aku  tak tau…
sebab ada masanya aku akan jadi diri aku sangat2 dengan kawan2 aku
tapi  kadang2 aku rasa aku  tak jadi diri aku sendiri
(Although some say you need to be yourself when making friends with people)
aku sendiri pun tak tahu kenapa
mungkin itu kelemahan dari diri aku sendiri kot
tapi aku lebih selalu jadi diri sendiri n memang jujur la berkawan dengan semua
but the best thing in friendship
kita dapat rasa macam2 jenis perasaan
gembira, sedih, suka duka, pahit, masam, manis…

dalam bersahabat,
bagi aku kita kena terima apa adanya sahabat kita
sama saja konsepnya dengan pasangan hidup kita
masing masing kena terima baik buruk masing masing
sebab kawan pun pasangan hidup kita jugak dalam erti kata lain
jadi walaupun kita mungkin tak suka certain perangai, pe’el, pendapat or apa apa saja pasal kawan kita, kita kena cuba terima jugak
sebab semua orang tak sempurna
diri kita sendiri pun tak sempurna
masing masing ada kelebihan dan kekurangan sendiri
jadi masing masing kena give and take (bak kata omputih)
perumpamaan: kalau air dengan air kawan mungkin kurang konfliknya
tapi kalau air+api+angin+tanah kawan memang banyak konfliknya
tapi dengan ada variasi dalam berkawan tulah yang menjadikan persahabatan itu lebih harmoni…lebih melengkapi…
p/s: love is white, but friendship has no color so it never changes and never die even separated…





7 comments:

onie said...

kadang ,dalam persahabatan ini lebih banyak hipokritnya berbanding kejujuran :D

senandung semalam said...

betol tu..setuju :)

ejulz said...

terima baik buruk seseorang.. :)

Edy Zaidi said...

sahabat sejati sukar dicari...sahabat ketika senang mmg ramai

senandung semalam said...

ejulz- sbb terima la masih berkawan..amin :)

edy- mmg betol :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

kawan-kawan tu laa cermin kita paling dekat..

Hans said...

yups
ikut situasi kut tapi selalunya jadi diri sendiri :)