i HEART u

Tuesday, June 22, 2010

tegur...?nasihat...?


berkawan...
ade yg baek n ade yg x...
ade yg rapat n ade yg x...
ade yg ok n ade yg x...
ade yg sengal n ade yg x...
macam macam ada...

korang perasan x,
smkn rpat kte kwan ngan org 2 smkn ssh kte nak tegur dye klau ade bnde yg kte x puas hati ngan dye...
kte nk tegur tp x mmpu+x berani...
n takut jgak akn mengguris hati dye...
n ttbe je myb dgn teguran or nshat 2 kte akn break off ngan dowg...


macam mne ye klau situasi cm ni...
aku rse ssh sgt...
xtegur kang ape org laen kate...
tp klau da tegur jd cm ni...

what is the best way r to talk about this...
kte nk tegur tp dlm mse yg sme xnk bnde ni jd buruk...
especially klau kawan kte 2 is quite difficult to accept others opinion...

aku dlm dilemma sgt ngan bnde2 ni...
nasihat xslh tp klau cm keadaan di ats 2 cm bersalah...
xtegur pun salah...
ke simpan je dalam hati mcm yg aku wat skang ni...
spe ade experience sal bnde2 ni...
tlng aku...
hhehehee...
tegur ke x...
nasihat ke x...


muhshi2:bnde ni xde kaitan ngan sspe...
muhshi2:ape tajuk yg sesuai ye untuk public speaking... tolong aku...
muhshi2:malam ni aku nk berlagak skit....bukak puase mkn chicken chop...hahahahaaa

9 comments:

Why said...

salam,

rasenye bukan masalah tegur ke x, nasihat ke x... masalahnye betul ke x pe yg nk ditegur tuh...

kite kan ade hujah, so kalo relevan xkan la nk tolak kan?

lgpon, byk jek care tuk tegur secare baik skang neyh, tp kene la carik mase yg seswai kan?

Sidratul Muntaha said...

Tegur secara baik-baik. Kalau sy and kawan2 sy, sy lagi suka mereka tegur direct. :)

Tajuk oral speaking? How about 'friends' or '1 malysia' or 'food' or 'azab kubur'

:)

•myraSHJ• said...

sukun sme yg di atas

Ch@ Ch@ said...

ajak kawan tu keluar gi makan..
then cakap kat dia..
ade benda nk bgtau..
bgtau dia sebab kite sayang dia sebab tu kite tanye/tegur..

lepas habis makan and tegur..
ckp dgn dia..
whatever it is..both of u are still friends..

ego dia pun tak terguris..
sebab kite jaga maruah dia..
hati kite pun senang..
sebab amanah kite dgn Allah dah langsai..(tegur sesama muslim kan)

just an opinion from ordinary person..

reen_sofee said...

huhuhuh
buat tak taw jek kot!
huhu

Khai The Kerozer said...

tegor la dier...b4 tu..ko bce bismilah..pastu mntk maaf byk dlu...n then bru tegor..

utk public speaking kau buat..blog byk kebaikan dri keburukan/facebook byk keburukan dri kebaikan..hehe


p/s:kalo reen sofee yg bermasalah..ko wt dunno jer...xyah tegor..hahaha :P

mR.sYaH said...

first, ko tgk dia tu mcm mana.. mudah menerima atau tak.. sbb org ni perangai lain2.. klu dia ckp asyik dia je nk mng.. org mcm ni mmg xkn terima teguran tp klu dia selalu dpt terima kata2 kita, dia bleh ditegur..

aku pun bkn tahu sgt sebab aku ske simpn dalam..

shey said...

lebih baek tegur . if kawan tu memahami , there shud be no problem (:

Fakhrul Zakry said...

mampukah aku? huhu