i HEART u

Sunday, August 1, 2010

don't judge a fruit by its cover...

rse nk update sal bnde ni da lme...
tp ble bce blog soffea (http://ordinarysoffea.blogspot.com/) trus jd panas...
so i decide nk update...
but, first nk mntak maaf klau my view ni singgung perasaan mana2 hamba Allah...

Actually pemakain tudung merupakan 1 perkara yg wajib setiap muslimah amalkan...
sebab ianya merupakan aurat bagi kaum wanita...

ape yang aku geram dorang cm pertikaikan pemakaian tudung ni...
alaah!perempuan pakai tudung pun perangai bruk x guna jugak...
what the fish la kan..?

pada pndangan aku, berdasarkan zaman sekarang ni,
cara pemakaian n attitude kita x boley dikaitkan sama sekali...
sebab skarang ni pemakaian xboley gmbrkan attitude sorang 2..
contoh:bertudung kan wajib... so klau org tu x pakai tudung x baek la...?cm tu?
myb dorg ni xdapat hidayah lagi...
x boley jugak nk salahkan mereka2 ini hundred percent..?

kite x boley judge mcam ni la..
skrang ni org pkai tdung ke x pakai ke ade je bwat kes...
orang bertudung skang bnyk je tertengkap sbb kes khalwat n mcm2 ag...
aku bkn nk memperlekehkan pemakaian tudung tp pertikaikan cara org sekeliling assume satu2 hal tu...

kite x boley ckap org x pakai tudung tu jahat...
orang pakai tudung baek...
berdasarkan pengalaman aku berkawan, berbeza sgt dgn situasi d ats..
actually,spe2 pun boley jd jahat n baek..
tu terletak pade orang nye bukan pada pemakaian nye or so what ever...
x semestinye x pakai tdung tue berperangai buruk...
ade je yang bertudung tapi perangai cm ape lagi...
ade yg pakai tudung tp x cukup smyang tp yg xpakai ckup plak smyg...
so, cm ne tu..?

sbgai cnth: korang tgk x cte Janji Kekasih kt tv3...
lakonan almy nadia as rukayah...
dlm cte tu dye bertudung,labuh lagi tp memfitnah je kerjanye...
kat sini kte bolay conclude la...
don't judge a book by its cover...

mmg slalu org anggap org pakai tudung ni baek... ikut syariat agama tp klau kte tgk zaman skarang, masing2 boley pikir sendiri kot..?

aku cakap cm ni based on pengalaman sendiri la...
xde nk tujukan kt sspe pun,
so,klau ade yg terase tu mintak maaf la...
x berniat ape2 pun...just nk luahkan ketidakpuasan hati...

muhshi2:esok test global...selamber je xbace ag...
muhshi2:pray 4 me...
muhshi2:xsabar tggu ramadhan...


19 comments:

reen_sofee said...

nak like byk kali leh??
hahaha

Khai The Kerozer said...

tu dia ehh.....
dahsyat nowh....
rilek sudaa....
pape pun...ak doakan ko yg terbaek.....

nas said...

amboi..banyaknyer short form dye..ehehehe
taw xper...pemakaian tudung adalah wajib..so xyah la nak citer pasal orang pakai tudung tapi perangai jelik..huhu

Shukjessa said...

tak nak komen pjg2, utk jawapa pasal isu tudung ni boleh baca dekat facebook ustaz zaharuddin.net.

dekat situ ustaz tu dah kupas isu pemakaian tudung, sikap dan akhlak.

buat yg malas, aku ringkaskan je, pemakaian tudung tetap wajib. ianya dah tertulis di dalam al-Quran, so jangan menidakkan.

tentang sikap, tudung menutup aurat bukan membaikkan sikap, so ianya tidak boleh dikaitkan sama sekali.

hidayah perlu dicari, bukan tunggu dan terima aje. tak usaha, mana Allah nak bagi, ye tak? tak usaha nak pakai tudung, tak nak cari role model orang bertudung yang ok, tp jadikan orang bertudung yang buruk akhlak sebagai guidance, sampai kiamat takkan bertudung.

satu lagi nasihat, nak pakai tudung biar proper. pakai tudung = fesyen tau tudung = tutup rambut aje, ibaratkan seperti tidak pakai tudung pun. tutup la mane yg patut seperti yang disuruh di dalam al-Quran.

sori, dah panjang...sila cari persoalan tudung dalam zaharuddin.net di facebook.

Ad Rifza said...

Yup setuju dgn shuk..semua pemakai tudung kena tahu konsep sebenarnya kenapa tudung itu diwajibkan..Not just "pakai tudung" tapi tutup aurat itu yg ditekankan oleh ISLAM..Bila dah tutup aurat mengikut suruhan agama yg lain2 seharusnya muncul..akhlak dlm pematuhan syariat ALLAH itu..Bila dah tutup aurat kena JAGA segalanya..esp akhlak..

eik`S noName said...

owh..nice entry...tp esyad xpenah pom pakai tudung...tp solat penuh....insyaallah///

sbb esyad laki kan..hek3

mR.sYaH said...

aku setuju dgn kau..
yg wajib tetap wajib..
jgn nak perlekeh benda yg wajib..
cuma attitude tu yg berbeza..
skang ramai org pndg slack pd org pakai tudung kerana kononnya nk tunjuk alim.. bg aku jgn salahkan tudung yg dipakai tapi salahkan org yg memakai kerana tidak pandai menjaga adab dan maruah diri.. sepatutnya yg mana wajib dilakukan kita wajib lakukan..

aduh terpanjang lak komen.. hish3.. hahahah..

Miss CrYingAnGeL said...

salam :)
sekadar memberi pendapat...
wajib itu tetap wajib....
kualiti harus kita jaga supaya orang tak mencari yang negative
macam maruah...
bila orang label bertudung tapi kita masih kurang dari aspek akhlak...
kita mesti mahu upgrade...
cuba memperbaiki diri...
dan itupun tanggungjawab kita...
memang susah..
tapi bukan mustahil...

Encik MamaT said...

pakai tudung? tutup aurat itu wajib.. kalo pakai tudung tapi tak tutup aurat... tak guna jugak... tak tutup aurat itu bab lain.. buat maksiat itu bab lain... lain2 bab... mana boleh kaitkan antara satu sama lain...... eh.. betol ke aku merepek ni...

NICK IRFAN said...

klu bg sy pkai tudung ke x? ok je yg penting hati dlm mau bersih... hehehe

•myraSHJ• said...

betul !
aku pun masih terpesong

FeeQa said...

setuju ngn inche shuk

blakepaghe said...

x kisahlah... yang penting pakai tudung... tutup aurat...

hans said...

saya punya pandangan pun macam Nick Irfan

NARDtheNERD said...

kita kena sangka baik pada semua orang.

tak payah lah nak judge judge yang x elok. kita bukan siapa siapa untuk menilai.

saya pun freehair. dan mungkin saya jahat. judge la sendiri. saya tak rugi apa apa.

macam mana pun.
saya tetap saya walau bertudung atau tak.

jangan nilai pada pakaian. nilai lah pada hati.

wallahualam.

::FAIZ FARISH:: said...

Thanks sbb slalu dtg blog aku... Anyway, nice blog.....

Shukjessa said...

kita manusia tak layak nak judge sesiapa,

tapi Allah yang lebih Maha segala-galanya.

buat pedoman untuk sang gadis yang berbicara soal hati dan sikap.

pernah terfikirkah kenapa solat menyuruh wanita itu menutup seluruh anggota badannya kecuali muka dan tapak tangan?

sedar atau tidak, dalam menutup aurat itulah juga suruhanNya bukan?

setiap perkara baik adalah ibadah. persoalannya adakah hanya tika solat kita mahu malu kepada Allah (menutup aurat) sedangkan perkara baik yang lain tidak?

Adakah Allah hanya datang melalui solat?

Pernah atau tidak kita dengar alim ulama berkata, Allah sentiasa berada dengan kita, Allah sentiasa melihat dengan kita? Jadi kenapa tanggalkan auratmu selepas solat? Apakah Allah tidak mampu melihat?

Sedangkan mandi, berjimak dan aurat sesama Islam pun patutnya dipelihara inikan pula perkara harian. Wallahualam...

Sidratul Muntaha said...

Baik atau buruk nilai amalan seseorang hanya Allah yang layak menilai.

Cuma sy selalu mendapat teguran dr senior and cikgu,jangan menjadi fitnah kepada Islam.

maksudnya,jika pakaian yang kita pakai pakai adalah baik dan sempurna(menutup aurat) maka seiringkanlah pemakaian kita dengan akhlak yang baik juga.

Hidayah milik Allah. :)

p/s:thanks untuk perkongsian ini.

soffea said...

hey. nice article.. maybe itu pendapat u.. betul lah.. tak sume yg bertudung tu baik. dn tak sume yg tak bertudung tu TAK BAIK. tapi sbg org yg bertudung, kite perlu bersyukur sbb kite dh menjalankan salah satu kewajipan agama. tggu nak perhiaskannye lagi ngan peribadi yg baik.

and i do hope mereka2 yg bertudung sama2 menjaga imej org2 yg bertudung.. jangan smpai dipandang serong. n tak pasal2 mereka yg alim bertudung pon terkena tempiasnye. kan? sama2~

dan same2 la kite nasihat menasihati. mungkin boleh ajak kwn2 yg free hair itu untuk same2 bertudung. doa la kite same2 dpt hidayah. and i like comment one of u here: hidayah perlu dicari, bukan tunggu dan terima aje. tak usaha, mana Allah nak bagi, ye tak?.. betul la.. usaha cari hidayah.

peace ;)